MENÜ

Lüszi és Lili
Szeretem a lovakat!!!!

                                    Lovas leckék

 

 

Általában ilyen egy lovaspálya (az áthaladójelzők segítséget nyújthatnak a négyzetben való lovagláskor):

 

ALAKZATOK:

Nagykör és kiskör:

Ennek a lovardai alakzatnak az a lényege, hogy egy olyan kört kell tenni a pályán, ami érinti annak 3 oldalát. Tehát egy 20x40 méteres pálya esetében ha elindulunk a rövid oldal közepétől, akkor a negyedénél érintjük a hosszú oldalt, majd a pálya közepét, végül a másik hosszú oldalt.

Kiskör:

Ezt a figurát bárhol végre lehet hajtani, lényege, hogy egy 4 méter sugarú kört ír le a lovas a lóval, majd folytatja útját.

Hasznos gyakorlat például, ha utolértük az előttünk haladó lovast, de sem lassítani, sem megelőzni nem akarjuk.

 

 

 

 

 

Átlóváltás:

Ha a kép bal oldalán taláható barna nyilat követjük, akkor lovaglunk a pálya szélén és ráfordulunk a hosszú oldalra. Itt viszont nem egyenesen haladunk tovább, hanem megcélozzuk a pálya szemközti sarkát. (Tehát M-ből a K pontba megyünk át.)

Amikor elértük a pálya közepét, akkor ügetés esetén át kell ülni a másik lábra, vágta esetén pedig át kell ugratni a lovat a helyes lábra. Ezt a lábváltást természetesen az összes kézváltáskor el kell végezni.

Természetesen átlóváltást a pálya mind a négy sarkából kezdhetünk (M-ből K-ba, K-ból M-be, F-ből H-ba, illetve H-ból F-be).

 

 

Nyolcasok

Amint a neve is mutatja, két kört kell egybelovagolni úgy, hogy a körök találkozási pontjában kell áttérni az egyik körből a másikba. Lehet két nagykört összekötni, illetve kisköröket is. Kiskörök esetén a rövid oldal közepén kell elkezdeni a gyakorlatot, és a pálya közepéig kell érjen a nyolcas.

 
 

Egyszerű kígyóvonal

A kígyóvonal legegyszerűbb változata. Amint rákanyarodtunk a pálya hosszú oldalára, ahelyett, hogy a pálya szélével párhuzamosan haladnánk, egy kissé befelé húzunk. Körülbelül úgy, mintha a szemközti rövid oldal felét szeretnénk eltalálni. Ha elértük a pálya felét, visszafordulunk a széle felé.

Ezt az alakzatot is négyféle irányból lehet végrehajtani.

 

 

Kígyóvonal

Ebben a lovardai alakzatban tulajdonképpen sok fél lovardát csinál a lovas egymás után, annyi eltéréssel, hogy a pálya hosszú oldalán soha nem megy egyenesen, hanem csak egy ponton érinti azt.

Tetszőleges számú ívet lehet csinálni. Ha az ívek száma páros (2, 4, stb), akkor kézváltással ér véget a pálya másik oldalán a gyakorlat, ha páratlan, akkor marad az eredeti irány.

Akár páros, akár páratlan számú ívet lovaglunk, amikor elérjük az egyenes szakaszok felét, mindenképpen át kell ülni másik lábra, illetve vágta esetén át kell ugratni a lovat.

 

 

      

 

Szavazás

Neked melyik lo tecik joban???
Kincsem
Overdose
Asztali nézet